Placki z kalafiora z curry z sosem jogurtowo-miętowym

Placki z kalafiora z curry z sosem jogurtowo-miętowym

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 326 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • kalafior
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mąki
    • 1 pęczek natki kolendry
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1 łyżka łagodnej przyprawy
    • curry w proszku
    • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
    • szczypta chili w proszku
    • olej słonecznikowy do smażenia
    • sól

    Sos:

    • 500 ml naturalnego jogurtu
    • 1 pęczek mięty
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.

2

Kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski. 

3

Dodajemy mąkę, jajka, posiekane pietruszkę i kolendrę, curry, szczyptę chili oraz kurkumę. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody, by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku.

4

Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, soląc go do smaku.

5

Na patelni rozgrzewamy tyle oleju słonecznikowego, by placki były w nim zanurzone do połowy. Na gorący olej kładziemy łyżką placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo-miętowym.


Komentarze