Placki z kaszy jęczmiennej i twarożku koziego na sałatce z rukoli

Placki z kaszy jęczmiennej i twarożku koziego na sałatce z rukoli

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g kaszy jęczmiennej
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 100 g twarożku koziego
    • 1 jajo
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 2 gałązki bazylii
    • 30 g suszonych pomidorów w oliwie
    • 150 g papryki żółtej i czerwonej
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 10 pomidorów koktajlowych
    • 1 op. rukoli
    • 1 czerwona cebula
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°. W rondelku zagotuj bulion i wsyp kaszę jęczmienną. Gotuj powoli przez 10 minut. Przykryj kaszę i wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i jeszcze zostaw kaszę do wysuszenia. Przesyp gotową kaszę na półmisek, aby szybko ostygła.

W tym czasie pokrój papryki na kawałki i przypraw solą, pieprzem oraz oliwą. Wstaw do pieczenia na ok. 15 minut, aż lekko się zrumienią. Wyjmij do ostudzenia. Kaszę przełóż do miski, dodaj twarożek i posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko i dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej połowę odmierzonej oliwy i łyżką nakładaj kaszę. Przygniataj z góry, aby placuszki były płaskie. Jak tylko się zrumienią, przewróć na drugą stronę, aby się zrumieniły. W miseczki wlej oliwę i dodaj sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem.

Natkę pietruszki pokrój w paski, a czerwoną cebulkę w kostkę. Dodaj do oliwy i wymieszaj. Na koniec poszarp jeszcze bazylię do dressingu PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING. Na półmisku rozłóż sałatę. Dekoracyjnie poukładaj pieczone papryki i placki jęczmienne. Polej ziołowym dressingiem.


Komentarze