Placki z warzyw z kozim serem

Placki z warzyw z kozim serem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 marchewka
    • 1 cukinia
    • 2 ziemniaki
    • 1 cebula biała
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 50 g twarożku koziego
    • 50 ml oliwy
    • 2-3 gałązki szczypiorku
    • 1 gałązka koperku
    • 1/4 pomidora
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchew oraz ziemniaki i cebulę obierz. Cebulę pokrój w piórka, a marchew i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również umytą cukinię. Przełóż warzywa do miski, dodaj jajko i obie mąki. Przypraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do warzyw. Dobrze wymieszaj całość.

Na patelni rozgrzej oliwę, nakładaj łyżką warzywne ciasto i formuj równe placuszki. Odwracaj placki na drugą stronę tylko raz i smaż, aż się zrumienią. Ważne, aby smażyć na wolnym ogniu, inaczej placki się przypalą, a w środku będą surowe. 

Gotowe odsącz z nadmiaru oliwy na kuchennym ręczniku. Rozłóż placki na półmiski, na każdy nałóż porcję twarożku koziego. Do dekoracji pasuje szczypiorek oraz posiekany koperek. Idealnym dodatkiem jest również pokrojony pomidor.


Komentarze