Placki ziemniaczane na sposób szwajcarski

Placki ziemniaczane na sposób szwajcarski

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g ziemniaków kremowych
    • 50 g masła
    • 100 g szynki
    • 60 g sera Ementaler
    • 2 pomidory
    • 1/2 pęczka szczypiorku do dekoracji
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Zagotuj osoloną wodę (ok. 1,5 l). Jak tylko zawrze, włóż tarte ziemniaki i gotuj przez 3-4 minuty. Nie przejmuj się tym, że woda bardzo zgęstnieje od skrobi. Następnie przecedź ziemniaki przez sitko i wyłóż do miski. Do ciepłych ziemniaków dodaj masło, przypraw solą i pieprzem oraz świeżo pociętą natką. Ziemniaki wymieszaj.

Na patelnię teflonową wyłóż płasko tarte ziemniaki i dociśnij łyżką. Brzegi również powinny być dociśnięte. Smaż placek ziemniaczany powoli; jak tylko się dobrze zrumieni pod spodem, przewróć na drugą stronę.

W tym czasie natnij pomidory na krzyż i zalej wrzątkiem. Jak tylko skóra się wywinie, wyjmij pomidory i schłódź pod zimną wodą. Obierz ze skóry i pokrój w plasterki.

Gotowy placek ziemniaczany przełóż na talerz i równo poukładaj na nim plasterki szynki, pomidora i sera żółtego. Wstaw do piekarnika. Jak tylko ser się dobrze zrumieni, danie jest gotowe. Przed podaniem posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze