Placki ziemniaczane pod szpinakową kołderką

Placki ziemniaczane pod szpinakową kołderką

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 dużych ziemniaków
    • 4 średnie pieczarki
    • pół czerwonej papryki
    • średnia cebula
    • duże jajko
    • opakowanie mrożonego szpinaku
    • pół pęczka szczypioru
    • 3 ząbki czosnku
    • olej do smażenia
    • sól
    • pieprz czarny mielony
    • pieprz cayenne
    • przyprawa do dań z ziemniaków
    • przyprawa curry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki, pieczarki, paprykę i cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Do masy dodać mąkę i jajko. Doprawić solą, czarnym pieprzem i przyprawą do dań z ziemniaków.

Smażyć placki na silnie rozgrzanym oleju z obydwóch stron na złocisty kolor.

Na drugiej patelni na odrobinie oleju podgrzać zamrożony szpinak. Do gorącego szpinaku wycisnąć czosnek, dodać do smaku sól, pieprz cayenne i przyprawę curry.

Całość podgrzewać jeszcze ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodać pokrojony drobno szczypior.

Na ciepłe placki nakładać łyżkę szpinaku i natychmiast podawać.


Komentarze