Placki ziemniaczane z borowikami w śmietanie

Placki ziemniaczane z borowikami w śmietanie

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 1 kg ziemniaków
    • jajko
    • duża cebula
    • łyżka mąki pszennej

    Przyprawy:

    • sól
    • pieprz
    • majeranek
    • świeże borowiki
    • mała cebulka
    • łyżka masła
    • 2-3 łyżki śmietany
    • natka zielonej pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Borowiki oczyścić, opłukać i pokroić na ćwiartki lub plasterki (w zależności od wielkości grzybów). Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Dodać borowiki, posolić i dusić w wytworzonym sosie własnym, często mieszając. Można dolać odrobinę wody w celu uniknięcia przypalenia. Kiedy grzyby będą już miękkie, doprawić pieprzem i zaprawić śmietaną.

W trakcie duszenia borowików przygotować ciasto na tarciuchy: obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem, dodać jajko i mąkę oraz dokładnie wymieszać.

Kłaść na rozgrzany olej porcje na połowę patelni i smażyć do uzyskania złotego koloru. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na talerze, na placki nakładamy borowiki w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki, ewentualnie startym żółtym serem.


Komentarze