Placki ziemniaczane z kiełbasą toruńską

Placki ziemniaczane z kiełbasą toruńską

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki 
    • 2 cebule
    • 1 łyżeczka majeranku 
    • ½ pęta kiełbasy toruńskiej
    • olej do smażenia
    • 100 - 150 ml gęstej śmietany 
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę oraz sól, pieprz i majeranek do smaku, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.

Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju (ok. 5 - 8 min). Cebulę, obierz i pokrój w kostkę. Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę i kiełbasę i wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni. Na gorący olej nakładaj placki i smaż je z dwóch stron na rumiano. Podawaj gorące z gęstą śmietaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze