Placki ziemniaczane ze szpinakiem na sałatce z endywii i rukoli

Placki ziemniaczane ze szpinakiem na sałatce z endywii i rukoli

  • 00:35
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g młodych ziemniaków
    • 300 g świeżego szpinaku
    • 2 pomidory
    • 40 g czarnych oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • 1/4 sztuki endywii
    • 50 g rukoli
    • 50 ml oliwy do smażenia 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Sos:


    • 40 ml oliwy
    • 15 ml soku z cytryny
    • 2 gałązki koperku
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • przyprawy: sól i pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki dokładnie umyj i obierz za pomocą kuchennej gąbki, ponieważ skórka młodych ziemniaków jest jeszcze bardzo delikatna. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wtedy placki będą wyraźniejsze w smaku. 

Umyj młode liście szpinaku i zblanszuj (zagotuj ok. 1 litr wody, przypraw solą i włóż do niej dosłownie na czas zaparzenia liście szpinaku). Odcedź na sicie kuchennym. Przełóż do szerokiej miski wraz z ziemniakami. 

Pomidory pokrój w ćwiartki i wytnij nasiona. Następnie pokrój w paski i dodaj do ziemniaków. Oliwki odcedź z zalewy i pokrój w plasterki. Dodaj do pozostałych warzyw. Wbij jeszcze żółtko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zgnieć ząbek czosnku i posiekany dodaj do ciasta na placki. Dokładnie wymieszaj.  

Umyj sałatę i odsącz z nadmiaru wody. Możesz użyć wirówki do sałat. Poszarp strzępiastą sałatę i rukolę na mniejsze kawałki. 

Przygotuj sos do sałat: pokrój pomidorki koktajlowe w ćwiartki i przełóż do miski. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj jeszcze gałązki koperku i dodaj do dresingu. Wymieszaj razem i odstaw. 

Na patelni rozgrzej oliwę i łyżką nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego. Placki nie powinny być zbyt duże. Smaż na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą stronę i jeszcze dosmaż. Przełóż placki na kuchenny ręcznik i odsącz z tłuszczu. Następnie włóż na półmisek w kształcie okręgu, a w środek połóż bukiet sałat. Polej dressingiem i jeszcze na koniec udekoruj pomidorkami koktajlowymi.


Komentarze