Placuszki drożdżowe z brzoskwiniami

Placuszki drożdżowe z brzoskwiniami

  • 01:30
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 20 g drożdży
    • 300 g mąki
    • 1/2 szkl. mleka
    • 4 jajka
    • 50 g masła
    • 4 łyżki cukru

    Nadzienie:

    • 5 brzoskwiń ciasteczkowych
    • 2 białka
    • garść rodzynek
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj w misce z 2 łyżkami cukru, dodaj mleko (mleko nie powinno być zimne) i 1 łyżkę mąki. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie 1 jajko i 2 żółtka zmiksuj na gładką jasną masę z kolejnymi 2 łyżkami cukru. Masło stop na wolnym ogniu w garnuszku, zdejmij z ognia i przestudź. Jajka wymieszaj z zaczynem, dodaj stopione masło i mąkę, przesiewając ją delikatnie przez sitko. Dokładnie wyrób gładkie ciasto (jeśli będzie za twarde, dodaj trochę ciepłej wody, a jeśli za miękkie –dodaj odrobinę mąki).

Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości kiwi. Następnie kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Przygotuj nadzienie: białka z 2 jaj ubij na sztywną pianę, dodając 1 łyżkę cukru pudru. Brzoskwinie umyj i pokrój na cząstki, wrzuć je do białek, dodaj rodzynki i wszystko delikatnie wymieszaj.
 
W każdym wyrośniętym placuszku zrób wgłębienie palcem. Następnie rozbij jajko, roztrzep je i posmaruj nim bułeczki, łącznie z wgłębieniem. Następnie nakładaj do nich brzoskwiniowe nadzienie. Placuszki piecz w temp. 170° przez 25 min do momentu aż się zarumienią.


Komentarze