Placuszki wegetariańskie

Placuszki wegetariańskie

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 300 g ryżu
    • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    • 2 pory pokrojone w cienkie słupki – ale tylko biała część
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • pęczek posiekanej natki pietruszki
    • 5 łyżek oliwy
    • sól
    • szczypta chilli
    • 2 łyżeczki curry
    • 5 żółtek
    • 2 szczypty mąki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do gotującej się wody wrzuć 1 kostkę bulionu warzywnego. Wymieszaj trzepaczką i gotuj przez ok 1 minutę. Następnie wrzuć ryż i ugotuj go na sypko.

Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy. Na zimną oliwę wrzuć czosnek i wymieszaj łyżką. Gdy czosnek zacznie się prażyć, dodaj paprykę i ponownie wymieszaj. Ugotowany ryż przełóż do dużej szklanej misy.

Na patelnię z papryką wrzuć pory, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Smaż przez minutę cały czas mieszając. Składniki z patelni przełóż do misy z ryżem i wymieszaj całość.

Teraz wlej żółtka, dodaj curry, chilli, natkę pietruszki, a następnie wymieszaj. Dodaj 4 szczypty mąki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj.

Rozgrzej resztę oliwy na patelni, a łyżką formuj placuszki. Smaż do momentu, aż się zarumienią. Smacznego


Komentarze