Placuszki z dyni z sosem śliwkowo-czekoladowym

Placuszki z dyni z sosem śliwkowo-czekoladowym

  • 00:40
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g dyni
    • 2 jajka
    • 150 g jogurtu greckiego naturalnego
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

    Sos:

    • 100 g śliwek suszonych (moczonych przez noc w wodzie)
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 250 ml mleka
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki lub zmiksuj. Dodaj jajka, jogurt, sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sos. Mleko zmiksuj ze śliwkami (wodę odlej) i dodaj pokruszoną czekoladę oraz cynamon. Całość podgrzej, aby czekolada roztopiła się i powstał gęsty sos.

Rozgrzej na patelni olej. Łyżką wyłóż dyniowy mus. Pamiętaj, aby dyniowe placuszki spłaszczyć przy pomocy np. widelca. Od razu zmniejsz płomień na minimum i smaż z obu stron na rumiano. Placuszki podawaj z sosem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze