Placuszki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka

Placuszki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg ziemniaków
    • 180 g tuńczyka w sosie własnym
    • 2 duże główki cebuli
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki tartego parmezanu
    • 80 g otrębów żytnich
    • 1/3 szkl. oliwy z oliwek do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinkach w wodzie z solą. Pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skórki. Zagnieć na puszyste puree, dodaj żółtka, wciśnij ząbki czosnku, wsyp posiekany koperek i parmezan.

Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj i zeszklij na średnim ogniu na oliwie z oliwek (ok. 6 łyżek). Zeszklona cebulę zdejmij z patelni, zmiksuj i dodaj do ziemniaków. Masę dopraw solą i pierzem, wymieszaj.

Tuńczyka z puszki odcedź, odłóż klika łyżek do dekoracji i wmieszaj go delikatnie do ziemniaków, nie rozdrabniaj go zanadto, pozostaw duże kawałki.

W wilgotnych dłoniach formuj niewielkie kotleciki, obtocz je w otrębach i smaż przez ok. 3 min z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Podawaj z kawałkami parmezanu i kawałkiem mięsa z tuńczyka na wierzchu. Na koniec placuszki posyp delikatnie koperkiem. Do smaku podawaj kwaśną śmietanę.


Komentarze