Płatki ciasta francuskiego przełożone kremem i kumkwatem

Płatki ciasta francuskiego przełożone kremem i kumkwatem

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/3 op. ciasta francuskiego 
    • 1 jajko 
    • 20 g cukru 
    • 150 ml śmietanki 36% 
    • 1/2 cytryny 
    • 30 g cukru pudru 
    • 100 g konfitury z kumkwatów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozwiń ciasto francuskie. Delikatnie wyrównaj brzegi i przesyp, jeżeli jest taka potrzeba, mąką. Za pomocą radełka kuchennego (okrągły, obracający się nożyk) lub noża kuchennego wytnij prostokąty ok. 3 cm x 6 cm.  

Jajko rozmieszaj i pędzelkiem posmaruj każdy kawałek ciasta. Następnie posyp wierzch cukrem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C i wstaw prostokąty ciasta francuskiego do pieczenia. Używaj zawsze papieru do pieczenia tego rodzaju ciasta. Jak tylko prostokąty się zrumienią i wyrosną na ok. 2–3 cm, to znak, że są gotowe. Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. 

W tym czasie ubij śmietankę na puszysty krem. Prostokąty z ciasta przekrój wzdłuż na pół i rozdziel na przykrywki oraz spody. Przykrywki posyp cukrem pudrem. Na spody nałóż kleksy z bitej śmietanki i łyżeczką nałóż konfiturę z kumkwatów. Nakryj przykrywkami i przełóż na półmisek. Możesz jeszcze dekoracyjnie położyć listek mięty.


Komentarze