Płatki szynki w śmietankowym sosie z pieczarkami

Płatki szynki w śmietankowym sosie z pieczarkami

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g szynki wieprzowej
    • 200 g pieczarek (lub innych grzybów)
    • 20 g mąki pszennej
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    • 100 ml oleju
    • 400 g młodych ziemniaków
    • 1 jajko
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 cukinia
    • 3 gałązki kolendry
    • 1 cebula czerwona
    • 20 ml octu ryżowego
    • 20 ml oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 20 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Szynkę opłucz pod zimną wodą i odsącz na ręczniku kuchennym. Pokrój szynkę w plasterki, a następnie w paski. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Obtocz mięso w mące pszennej. Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż mięso na rumiany kolor. Wlej połowę wina i odczekaj aż wyparuje. Przełóż mięso z patelni na półmisek.

Pokrój pieczarki lub inne grzyby (np. boczniaki) i podsmaż na maśle. Przypraw, a gdy się zrumienią, wlej resztę wina. Zostaw do odparowania, a następnie wlej śmietankę. Dodaj mięso i wszystko razem zagotuj. Zmniejsz ogień i pozwól szynce lekko się dusić.

W tym czasie wyszoruj młode ziemniaki i zetrzyj na tarce. Wbij jajko i posiekaj natkę pietruszki. Przypraw solą i świeżym pieprzem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, aby placuszki były zwarte. Na patelni podgrzej olej i łyżką nakładaj placuszki. Lekko wyrównaj wierzch placków, aby były kształtne i płaskie. Smaż na średnim ogniu z obu stron. Odsącz na papierze kuchennym i przełóż na półmisek.

W tym czasie przygotuj sałatkę. Umyj cukinię i obierz cebulę. Pokrój cukinię w półplasterki, a cebulę w piórka i razem wymieszaj. Przypraw olejem sezamowym, octem oraz sosem sojowym. Na koniec dodaj cukier i pokrojoną kolendrę. Wymieszaj sałatkę. Duszone mięso przełóż do placków, a sałatkę podawaj zawsze osobno.


Komentarze