Pleśniowy mazurek wielkanocny

Pleśniowy mazurek wielkanocny

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szkl. mąki
    • 250 g masła
    • 2 żółtka
    • 4 białka
    • 1 szkl. cukru
    • szczypta soli
    • 200 ml dżemu figowego
    • 50 ml jasnego rumu
    • 2 łyżki kakao

    Dodatkowo:

    • pędy groszku lub tymianku
    • kolorowe czekoladowe jajka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli oraz połowę cukru i zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Jedną rozwałkuj i wyłóż nią natłuszczoną i oprószoną mąką formę (20x30 cm).

2

Ciasto w formie posmaruj dżemem figowym wymieszanym z rumem. Drugą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.

3

Z białek i pozostałego cukru ubij sztywną pianę. Wyłóż ją na ciasto.

4

Ostatnią część ciasta wymieszaj z kakao i zetrzyj na tarce na wierzch ciasta.

5

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 50 minut. Gotowy i ostudzony mazurek udekoruj czekoladowymi jajkami i świeżymi pędami ziół.


Komentarze