Pleśniowy mazurek wielkanocny

Pleśniowy mazurek wielkanocny

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szkl. mąki
    • 25 dag masła
    • 2 żółtka
    • 4 białka
    • 1 szkl. cukru
    • szczypta soli
    • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub z wiśni
    • 2 łyżki kakao
    • orzechy w lukrze (tzw. kamyczki)
    • tłuszcz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, szczyptę soli i połowę cukru, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć nią natłuszczoną formę. Posmarować dżemem. Drugą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao, zetrzeć na tarce na pianę. Piec godzinę w temperaturze 180°C. Gotowy mazurek udekorować orzechami w lukrze.


Komentarze