Płonący deser

Płonący deser

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 banan
    • 200 ml lodów waniliowych
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 3 kostki gorzkiej czekolady
    • 2 łyżeczki spirytusu
    • 2 kostki cukru w kształcie serca
    • 1/2 op. galaretki truskawkowej
    • 3 łyżki soku truskawkowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Lody zmiksuj z bananem. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj niedokładnie z lodami, tak aby powstał wzór wiru. Czekoladę zetrzyj  na tarce i wmieszaj ją w deser, dodaj 1 łyżeczkę spirytusu i przelej do pucharków. Wstaw do zamrażarki na około 1, 5 godz.

W tym czasie przygotuj galaretkę. Rozpuść pół opakowania w połowie szklanki gorącej wody, dodaj sok i wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przelej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki do stężania. Wytnij w stężonej galaretce foremką do ciastek serduszka, a następnie udekoruj nimi deser. 1 łyżkę spirytusu wylej na talerzyk i zanurz w nim kostkę cukru, połóż na deserze i podpal. Podawaj natychmiast.


Komentarze