Podgrzybki i pomidory w zalewie z octu z sherry

Podgrzybki i pomidory w zalewie z octu z sherry

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g podgrzybków
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli
    • 2 płaskie łyżki cukru
    • 150 ml octu z sherry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby oczyść z ewentualnego piasku lub runa leśnego. Przygotuj słoiki. W rondelku zagotuj 1 l wody wraz z łyżeczką soli. Włóż grzyby. Gdy zaczną delikatnie się burzyć, dodaj 1 łyżkę octu i odstaw. Odcedź grzyby na sitku i przełóż do słoików na przemian z pomidorkami. Dodaj do każdego słoika kilka ziaren pieprzu.

W rondelku zagotuj 0,5 l wody. Dodaj sól, cukier i ocet. Wlej powoli marynatę. Pozwól, by szkło przyzwyczaiło się do wysokiej temperatury. Grzyby i pomidorki powinny być całkowicie zanurzone w zalewie. Mocno zakręć słoiki.

Przygotuj szeroki garnek do pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA Na dno włóż szmatkę i wstaw słoiki. Następnie wlej wodę do ok. 3/4 wysokości słoików. Przykryj garnek i zagotuj. Gotuj przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Wyjmij słoiki i poukładaj odwrócone na zakrętkach. To spowoduje, że zostaną szczelnie domknięte. Po ostygnięciu odwróć.


Komentarze