Podgrzybki marynowane z koperkiem i cebulą

Podgrzybki marynowane z koperkiem i cebulą

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg małych podgrzybków
    • 2 duże cebule
    • 8–10 grubych gałązek ze świeżej natki koperku (bez listków)
    • 1 łyżka nasion kopru
    • 3 łyżki soli

    Zalewa:

    • 50 ml oleju
    • 50 ml octu 10%
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 50 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przed przystąpieniem do marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE grzybów umyj i wyparz wraz z zakrętkami 4-5 słoików po 250 ml. Do wyparzonych słoików powkładaj gałązki z koperku i wsyp nasiona kopru.

Podgrzybki oczyść i obetnij końcówki nóżek. Wrzuć do garnka i zalej je zimną wodą. Wsyp 3 łyżki soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj tak grzyby przez ok. 10 min. Po tym czasie odcedź grzyby na sitku i przelej je zimną wodą, a następnie odstaw, żeby odciekły. Cebulę obierz i pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojoną cebulę przełóż na sitko i przelej wrzątkiem.

Olej, ocet, wodę, cukier i sól zmieszaj w garnku. Doprowadź do wrzenia i mocno zagotuj. Dorzuć podgrzybki, cebulę i gotuj jeszcze przez ok. 2 min. Gorące grzyby poprzekładaj do przygotowanych słoików, zalej gorącą zalewą i szczelnie zamknij.


Komentarze