Podgrzybki w oliwie korzennej z pieczoną papryką

Podgrzybki w oliwie korzennej z pieczoną papryką

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g podgrzybków 
    • 1 cebula 
    • 1 marchew 
    • 40 ml oliwy 
    • 2 ziarna jałowca 
    • 2 ziarna ziela angielskiego 
    • 2 ziarna pieprzu czarnego 
    • 2 gałązki estragonu 
    • 100 ml białego wina 
    • 30 ml octu winnego 
    • 1/2 łyżeczki cukru 
    • sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Podgrzybki oczyść z ewentualnych liści, igieł i innych widocznych zabrudzeń. Przemyj z piasku tylko wierzch kapeluszy i nóżki, używając mokrej ściereczki. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Obierz cebulę oraz marchew i pokrój w plasterki. Jałowiec, ziele angielskie i pieprz rozgnieć w moździerzu.

2

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj roztarte ziarna i lekko podgrzej, aby oddały swój korzenny aromat. Wsyp cebulę oraz marchew i smaż powoli.

3

Dodaj podgrzybki i przypraw solą morską. Smaż na mocnym ogniu, aby grzyby lekko się zrumieniły. Wlej białe wino i duś jeszcze przez chwilę, aż alkohol odparuje. Dodaj gałązki estragonu.
 

4

Na koniec przypraw grzyby jeszcze octem winnym i cukrem. Przełóż do słoiczków i zamknij. W lodówce grzyby niepasteryzowane można przechowywać do 3 dni. Jeśli chcesz zjeść grzyby później, to musisz je spasteryzować. Co to oznacza? Zamknięte słoiki wstaw do garnka z wodą do 3/4 ich wysokości i gotuj przez ok. 40 minut. Uwaga! Spód garnka należy wyłożyć kuchenną szmatką, aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z dnem, inaczej mogą popękać.
 


Komentarze