Podgrzybki w zalewie estragonowej

Podgrzybki w zalewie estragonowej

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g podgrzybków 
    • 2 cebule 
    • 1 łyżeczka gorczycy 
    • 2 gałązki estragonu 
    • 1 marchew 
    • 200 ml octu winnego 
    • 4 łyżeczki soli 
    • 1 łyżka cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Podgrzybki oczyść ściereczką z ewentualnych zabrudzeń. Nożem oskrob nóżki z piasku. W rondelku zagotuj 2 litry wody z 2 łyżeczkami soli i 20 ml octu. Jak tylko woda się zagotuje, włóż do niej grzyby. Gotuj przez 3 min do momentu, aż staną się sprężyste. 

Odcedź grzyby na sitku i obierz cebulę oraz marchew, a następnie pokrój w plasterki. Słoiki i nakrętki wyparz. Do każdego słoiczka włóż kółka cebulki i plasterki marchwi, a następnie wsyp gorczycę. Grzyby wkładaj pomiędzy warzywa, a potem pomiędzy grzyby gałązki estragonu. 

W rondelku zagotuj ocet winny, dodaj pozostałą sól i cukier. Wrzątkiem zalej słoiki i od razu zakręć. Na koniec wstaw jeszcze weki na 45 min do piekarnika z temp. 100°C.


Komentarze