Podpłomyki z sałatką z kopru włoskiego

Podpłomyki z sałatką z kopru włoskiego

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto na podpłomyki:

    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 1 szkl. gorącej wody
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • przyprawy: sól

    Sałatka:

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 2 kopry włoskie
    • 1 ogórek zielony
    • 1/2 limonki
    • 1/2 cytryny
    • 1/2 sałaty lodowej
    • garść pestek słonecznika

    Sos:

    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka świeżej kolendry posiekanej
    • 1 łyżeczka koperku posiekanego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, zalej gorącą wodą, wymieszaj, a następnie dodaj sól i bazylię. Zagnieć na jednolite gładkie ciasto. Następnie podziel je na 4 równe części. Z każdej z nich formuj małe kule wielkości moreli. Stolnicę posyp mąka, każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek, a następnie z wierzchu posmaruj oliwą z oliwek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piecz podpłomyki w temp. 200° aż się zarumienią (ok.10–15 min).

Przygotuj sałatkę na nadzienie: kurczaka umyj, poodcinaj włókna, a następnie pokrój w kostkę, skrop sokiem z limonki, posól, popieprz i usmaż na kilku łyżkach oliwy z oliwek. Koper włoski umyj, pokrój na bardzo cieniutkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i lekko posól. Następnie dodaj ogórka, kawałki sałaty lodowej oraz podsmażonego kurczaka.

Przygotuj sos: oliwę z oliwek wymieszaj z octem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj posiekany koperek, kolendrę, dopraw solą i pieprzem. Sos dodaj do sałatki i wymieszaj.

Sałatkę ułóż na gorących podpłomykach i posyp pestkami słonecznika (możesz je wcześniej lekko zrumienić na suchej patelni). Smacznego!


Komentarze