Podudzia kurczaka w piwie ze śliwkami i pomarańczą

Podudzia kurczaka w piwie ze śliwkami i pomarańczą

  • 01:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 9 podudzi kurczaka
    • 3/4 szkl. ciemnego piwa
    • 400 g śliwek
    • 600 g ziemniaków
    • 1 pomarańcza
    • świeży tymianek
    • papryczka chili
    • 1/4 główki czerwonej kapusty
    • oliwa
    • przyprawy: ostra papryka w proszku, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pokrój chili. Połówkę pomarańczy pokrój na małe cząstki. Ze śliwek pozbądź się pestek i pokrój owoce.

2

Przełóż mięso do foremki i przypraw 1 łyżeczką soli. Dodaj chili, pomarańczę, śliwki i tymianek.

3

Na koniec wlej do foremki piwo. Mięso piecz w temp. 180°C przez 60 minut. Po tym czasie odwróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 30 minut.

4

W międzyczasie przygotuj ziemniaki i sałatkę. Ziemniaki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki.

5

Przełóż ziemniaki do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Przypraw ziemniaki solą i papryką. Skrop oliwą i wymieszaj. Tak przygotowane ziemniaki włóż do piekarnika 30 minut przed końcem pieczenia mięsa.

6

Pokrój cieniutko kapustę i przełóż do miski.

7

Wyciśnij sok z połówki pomarańczy. Dodaj 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Całość wymieszaj i ugnieć tak, by kapusta zmiękła.

8

Upieczone mięso podawaj z sosem, ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.