Poduszeczki z kurczaka ze szpinakiem

Poduszeczki z kurczaka ze szpinakiem

  • 01:00
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    Sos:

    • 1 cukinia
    • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    • mielona papryka słodka i ostra
    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 sztuki marchewki
    • przyprawy: sól, pieprz

    Farsz:

    • 1 op. świeżego szpinaku baby
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 trójkąt serka topionego
    • ok. 1/2 słoiczka czarnych oliwek

    Poduszeczki:

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • bazylia w doniczce
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: cukinię obierz i pokój na duże kawałki, a następnie duś w bulionie. Dopraw solą, pieprzem, papryką i wyciśniętym czosnkiem. Gdy cukinia będzie już miękka – zmiksuj wszystko blenderem. Do tak przygotowanego sosu dodaj marchewki pokrojone w talarki i gotuj razem ok. 10 minut.

Przygotuj farsz: szpinak umyj i usuń łodyżki. Na oliwie podsmaż lekko czosnek, a następnie dodaj szpinak i duś do miękkości. Dodaj serek topiony i pokrojone oliwki. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, zdejmij z ognia.

Przygotuj poduszeczki: kurczaka umyj i oczyść, pokrój na duże kawałki i rozbij na cieniutkie kotleciki, następnie posól i popieprz. Na środku każdego kawałka mięsa ułóż 2-3 listki bazylii i łyżeczkę farszu szpinakowego. Mięso „zbierz” do góry, zamykając w środku farsz i zawiąż nitką. Tak przygotowane sakiewki obsmaż na patelni, a następnie włóż do sosu cukiniowego. Duś ok. 20 minut. Dla ozdoby, na górze każdej poduszeczki możesz zawiązać szczypiorek. Poduszeczki podawaj z ryżem lub z ziemniakami.


Komentarze