Podwędzony łosoś podany z sosem cytrynowo-imbirowym i listkami młodego szpinaku

Podwędzony łosoś podany z sosem cytrynowo-imbirowym i listkami młodego szpinaku

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 filety z łososia po 150 g
    • 20 ml oliwy
    • 1/2 cytryny
    • 2-3 gałązki koperku
    • 100 g wiórów dębowych lub zrębków do wędzenia
    • kolendra do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Sos:

    • 10 g imbiru
    • 100 ml soku pomarańczowego
    • 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 20 g cukru
    • 40 g masła

    Dodatkowo:

    • 500 g szpinaku świeżego
    • 1 cebula młoda
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Łososia umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Koperek posiekaj i przełóż do miski. Następnie dodaj oliwę i sok z cytryny. Rybę dokładnie obtocz w koperku z oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Następnie odstaw do zamarynowania na ok. 10 minut.

Do garnka z płaskim dnem wsyp wióry dębowe, na środku połóż płaski talerz okryty folią aluminiową. Przełóż łososia i zakryj szczelnie garnek folią aluminiową. Wstaw na mały ogień na kuchenkę i wędź przez 20 minut. Nie odkrywaj folii. Wióry nagrzeją się i zaczną dymić. W gorącym dymie łosoś idealnie się upiecze – stanie się rumiany zewnątrz i soczysty w środku.

W tym czasie do rondelka wsyp cukier i lekko karmelizuj PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Dodaj masło oraz sok pomarańczowy i cytrynowy. Imbir pokrój w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw sosem sojowym do smaku. Gotuj całość, aż cukier się całkowicie rozpuści. Wtedy wyjmij imbir. Sos zmiksuj blenderem na puszysty krem.

Młode listki szpinaku umyj i odwiruj z nadmiaru wody. Obierz cebulkę i czosnek, następnie pokrój drobno. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim lekko cebulę i czosnek, następnie od razu dodaj szpinak. Jak tylko zwiędnie, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wyjmij łososia z wędzenia i naciśnij lekko palcem – jeśli mięso jest sprężyste, łosoś jest gotowy. Rybę przełóż na arkusz papieru kuchennego i odsącz.

Szpinak wyłóż na talerz, na wierzch ułóż łososia i polej dookoła sosem cytrusowym. Do dekoracji użyj listków kolendry.


Komentarze