Pogacze z salami i skwarkami

Pogacze z salami i skwarkami

  • 02:15
  • 4 porcje
  • Trudny

Składniki

    • 650 g mąki
    • 200 g skwarek wieprzowych (ze słoniny lub podgardla)
    • 200 g salami
    • 1 kopiasta łyżka smalcu
    • 2 jajka
    • 20 g drożdży
    • 1 szklanka wody
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zaczyn drożdżowy: drożdże pokrusz, dodaj 50 g mąki i zalej ok. 1/3 szklanki ciepłej wody. Pozostaw do wyrośnięcia najlepiej w głębokim naczyniu pod przykryciem.

Skwarki drobno pokrój i podsmaż na patelni. Salami pokrój w drobną kostkę, nie smaż. 

Z mąki, zaczynu drożdżowego, żółtek (białko pozostaw do posmarowania bułeczek przed pieczeniem), soli i wody wyrób gładkie ciasto. Dodaj skwarki i pokrojone w kostkę salami.

W głębokim naczyniu w ciepłym miejscu pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm i złóż w kopertę (pozaginaj wszystkie rogi do środka), włóż do lodówki na 20 min. Rozwałkuj ponownie i złóż raz jeszcze rogi do środka placka. Odstaw do lodówki na kolejne 20 min. Powtórz czynność raz jeszcze.

W rozwałkowanym na grubość 2 cm cieście wycinaj szklanką krążki. Na każdym krążku natnij nożem kratkę. Połóż krążki na posypanej lekko mąką blasze, zachowując odległość ok. 5 cm pomiędzy bułeczkami. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.

Przed pieczeniem posmaruj białkiem jajka. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220º ok. 25 min (bułeczki powinny mieć złoto rumiany kolor). Podawaj ciepłe.


Komentarze