Polędwica a’la Wellington

Polędwica a’la Wellington

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 polędwica (ok. 500 g)
    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 300 g pieczarek
    • 200 g boczku w plastrach
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 2–3 łyżeczki musztardy ostrej, np. rosyjskiej
    • 5 łyżek oleju
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pieczarki obierz lub oczyść (pędzelkiem lub papierem kuchennym). Zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

3

Rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE ją. Wsyp na patelnię pieczarki i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.

4

Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij ostrym nożem błony.

5

Porozkładaj plastry boczku, nakładając je na siebie.

6

Wyłóż pieczarki na boczek.

7

Rozgrzej 3 łyżki oleju i obsmaż mięso ze wszystkich stron.

8

Ułóż mięso na boczek z pieczarkami i posmaruj musztardą.

9

Zroluj mięso.

10

Rozwiń ciasto francuskie i ułóż na nim zrolowane mięso. Ułóż w naczyniu (złożonym ciastem ku dołowi). Boki ciasta też zwiń ku dołowi.

11

Natnij delikatnie ciasto, np. w kratkę i posmaruj rozmąconym jajkiem. Polędwicę piecz w 180°C przez ok. 45 minut lub do zrumienienia ciasta. Podawaj z warzywami.


Komentarze