Polędwica w sosie malinowym

Polędwica w sosie malinowym

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
    • 3 szalotki
    • 200 g malin
    • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    • 20 g nalewki malinowej lub jeżynowej
    • łyżka oliwy
    • sól morska
    • świeżo mielony pieprz
    • garść rodzynek
    • sos sojowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z polędwicy wyciąć błony i tłuszcz, pokroić na medaliony grubości 2-3 cm, nie solić. Obsypać pieprzem i krótko obsmażyć na rozgrzanej oliwie (2-3 minuty na każdej stronie), zdjąć z patelni. Do tego samego tłuszczu wsypać drobno pokrojoną cebulkę i rodzynki, zeszklić, dusić aż cebula się rozpadnie (można podlewać lekkim bulionem), posolić, dodać mięso i zalać winem i odrobiną sosu sosjowego. Zmniejszyć ogień i dalej dusić aż wino się zredukuje, ponownie wyjąć mięso i wyłożyć na podgrzany półmisek. Do sosu dodać maliny. Mieszać aż maliny zmiękną i się rozpadną. Podawać z kaszą lub pieczywem.


Komentarze