Polędwica w sosie śmietanowym

Polędwica w sosie śmietanowym

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g masła
    • 500 g polędwicy wołowej lub wieprzowej
    • 250 g pieczarek
    • 2 łyżeczki musztardy
    • szczypta imbiru
    • pół szklaneczki wytrawnego czerwonego wina
    • 150 ml śmietany kremówki
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwicę pokrojoną w cienkie paski smażyć na rozgrzanym maśle – wołową około 6 minut, wieprzową ok. 10 min. Polędwicę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić.

Do wywaru, który został na patelni dodać pokrojone w plasterki pieczarki, grzyby – smażyć 3 minuty, następnie dodać musztardę, imbir, sól i pieprz, dodać wino i śmietanę. Pozostawić jeszcze na ogniu około 5 minut.

Polędwicę wymieszać z sosem. Polędwicę wymieszaną z sosem piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do około 100 stopni przez około 15–20 minut. Podawać z makaronem, kluskami śląskimi lub ziemniakami.


Komentarze