Polędwica w ziołowej marynacie

Polędwica w ziołowej marynacie

  • 00:30
  • 4 porcje
  • 234 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg polędwicy
    • 4 łyżki posiekanej mięty
    • 4 łyżki posiekanej szałwii
    • 1/2 szkl. oleju
    • 1 łyżka octu winnego
    • 5 ząbków posiekanego czosnku
    • 1 łyżka soli
    • biały pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do pojemnika, w którym będziesz marynowaćPORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE polędwicę, wlej olej, dodaj posiekaną miętę, szałwię, czosnek, ocet winny, sól i biały pieprz do smaku. Zamieszaj składniki i odstaw na 30 min. Możesz użyć woreczka strunowego i zalać mięso marynatą, wtedy będziesz mieć pewność, że marynata pokryje całe mięso.

W tym czasie przygotuj polędwicę: umyj ją i pokrój w plastry ok. 1,5 cm grube. Następnie przełóż je do pojemnika z marynatą, szczelnie zamknij i włóż do lodówki na 12 godz. Mięso grilluj na ruszcie wysmarowanym tłuszczem, po ok. 5 min z każdej strony z dala od żaru. Po upieczeniu zawiń polędwicę w folię aluminiową, aby jeszcze doszła wewnątrz – będzie wtedy bardziej soczysta i łatwiejsza do pokrojenia.


Komentarze