Polędwica wołowa na grzankach z puree grzybowym i grzybowym sosem

Polędwica wołowa na grzankach z puree grzybowym i grzybowym sosem

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g polędwicy wołowej
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki mąki
    • 100 g suszonych grzybów
    • 3-4 białe bułki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1,5 palca, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy olejem i wstawiamy na 2 dni do lodówki.

2

Grzyby moczymy, gotujemy do miękkości, siekamy na puree, doprawiamy solą i pieprzem. 

3

W rondlu rozgrzewamy połowę masła, mieszamy z mąką, wlewamy wywar z grzybów i zagotowujemy.

4

Bułki kroimy na tyle kromek, ile mamy plastrów mięsa, smażymy je na maśle, smarujemy puree z grzybów. 

5

Na oleju smażymy plastry polędwicy, na grzankach kładziemy plastry polędwicy i polewamy sosem grzybowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze