Polędwica z mintaja na soczewicy z kolendrą i sosem śliwkowym

Polędwica z mintaja na soczewicy z kolendrą i sosem śliwkowym

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 polędwice z mintaja po 150 g
    • 2 gałązki koperku
    • 150 g soczewicy pomarańczowej
    • 1 pomidor
    • 2–3 gałązki kolendry
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku
    • 40 ml oliwy
    • 40 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, mielony kmin rzymski

    Zaczyn:

    • 2 kromki razowca
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 100 ml wina białego 
    • 100 ml bulionu warzywnego
    • 50 g śliwek suszonych
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczkę z mintaja przypraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, polej oliwą, aby przyprawy lepiej się przykleiły do ryby.

Koperek drobno pokrój i posyp nim rybę. Wstaw do lodówki, aby przeszła aromatem kopru i pieprzu. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój drobno w kostkę, następnie podsmaż w rondelku na maśle i lekko przypraw solą i pieprzem. Dodaj soczewicę i podsmaż razem. Następnie dodaj gałązkę tymianku, wlej tyle wody, aby zakryć soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

W tym czasie umyj pomidora i pokrój w kostkę. Dodaj do soczewicy i razem jeszcze gotuj przez 2–3 minuty. Na koniec dodaj masło i przypraw do smaku solą i pieprzem oraz mielonym kminem rzymskim. Dodaj poszarpane listki kolendry. Wymieszaj i już nie gotuj, bo kolendra straci świeży aromat. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180˚ i wstaw polędwiczki z mintaja do pieczenia na 12–14 minut.

W rondelku zagotuj wino białe wraz ze śliwkami. Dodaj bulion warzywny i kromki chleba. Pozwól, aby razowiec się rozgotował i zagęścił sos. Na koniec wlej śmietankę i przypraw do smaku. Na półmisku ułóż soczewicę, a na samym wierzchu filety z mintaja. Polej dookoła sosem śliwkowym z razowcem i dekoruj jeszcze listkami koperku.


Komentarze