Polędwiczka w sosie wiśniowym

Polędwiczka w sosie wiśniowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 polędwiczka wieprzowa
    • szklanka wiśni (mrożone lub świeże)
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • oliwa
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczkę posolić i popieprzyć, a następnie obsmażyć na oliwie aż do zrumienienia, następnie wstawić wraz z patelnią do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 7 minut. Wyjąć, polędwiczkę odłożyć na talerz.

Na patelnię z pozostałą ze smażenia oliwą wrzucić cukier. Gdy lekko zacznie się karmelizować, dolać ocet i chwilę smażyć (ok. minuty). Dodać wiśnie, smażyć na małym ogniu, często mieszając. Sos powinien być gęsty a wiśnie lekko rozgotowane.

Polędwiczkę pokroić na cienkie plastry i polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z rukoli.


Komentarze