Polędwiczka wieprzowa w sosie maślanym z kurkami

Polędwiczka wieprzowa w sosie maślanym z kurkami

  • 02:20
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
    • 300 g kurek
    • 100 g masła
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • jałowiec
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temp. 200 stopni. Polędwiczkę umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni. Krótko obsmażyć (ok. 3 minuty). Polędwiczkę wyjąć, a do wytworzonego sosu na patelni dodać umyte kurki, posolić i dusić 10 minut.

Polędwiczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok niej ułożyć pieczarki. Całość zalać stopionym masłem.

Przykryć pokrywką z naczynia i trzymać w piekarniku pół godziny w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć do 120 stopni i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie naczynie wyjąć i pokroić mięso na plastry grubości 1,5 cm.

Podawać z młodymi ziemniakami z wody posypanymi zielonym koperkiem.


Komentarze