Polędwiczka wieprzowa z sosem z liczi i limonki

Polędwiczka wieprzowa z sosem z liczi i limonki

  • 00:35
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g polędwiczki wieprzowej 
    • 200 g liczi 
    • 1 limonka 
    • 1/2 papryki ostrej 
    • 100 ml wina białego wytrawnego 
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
    • 4 łyżki sosu sojowego 
    • 1 i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 
    • 5 g imbiru 
    • 1 łyżeczka cukru 
    • 1 ząbek czosnku 
    • kilka listków kolendry do dekoracji 
    • 10 patyczków bambusowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczkę wieprzową umyj i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Oczyść z błony, pokrój w plasterki i przełóż do miski. Następnie obierz imbir i drobno posiekaj. Dodaj go do mięsa, przypraw 3 łyżeczkami sosu sojowego, cukrem i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Wsyp też do mięsa 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Tak przygotowane plasterki wieprzowiny nabij na bambusowe patyczki w taki sposób, by każdy plaster był przekłuty dwukrotnie. Rozgrzej patelnię i smaż szaszłyki z każdej strony aż do zrumienienia. 

Liczi obierz ze skórki i pokrój na kawałki. W rondelku zagotuj wino białe, dodaj liczi i pokrojoną ostrą paprykę. Posiekaj ząbek czosnku i dodaj do sosu. Przypraw jeszcze do smaku sosem sojowym i olejem sezamowym. Wymieszaj pozostałą mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody. Wlej mąkę do sosu i ostrożnie mieszaj, aby sos nie był za gęsty. Na półmisku ułóż szaszłyczki z wieprzowiny, a sos wlej do miseczki obok. Udekoruj danie listkami kolendry.


Komentarze