Polędwiczki po staropolsku

Polędwiczki po staropolsku

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
    • 20 dag wędzonego boczku
    • garść rodzynek
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka mąki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczki pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju na rumiano, przełożyć do garnka. Na reszcie oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodać do polędwiczek. Zalać wodą, dodać rodzynki, dusić do miękkości.

Pod koniec duszenia zrobić z cukru karmel. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż się lekko zabrązowi, dodać trochę sosu z duszenia i dodać do garnka z mięsem.

Na koniec zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać do mięsa. Najlepiej podawać z kładzionymi kluseczkami i surówką z czerwonej kapusty.


Komentarze