Polędwiczki w boczkowych kołderkach w sosie grzybowym

Polędwiczki w boczkowych kołderkach w sosie grzybowym

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 polędwiczki wieprzowe
    • 6 czubatych łyżeczek ostrej musztardy (dijon, rosyjska)
    • 24 plasterki cienko krojonego boczku wędzonego (paczkowany w plasterkach)
    • szklanka czerwonego wina
    • szklanka pokruszonych suszonych grzybów
    • pół kostki rosołowej
    • małe opakowanie śmietany 18%
    • 3/4 opakowania makaronu kokardki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczki kroimy ukośnie na trzy części każdą. Delikatnie nacinamy każdą porcję z dwóch stron. Na desce układamy 4 plasterki boczku tak, by zachodziły na siebie. Można dać więcej plasterków wedle uznania. Na boczku kładziemy polędwiczkę i smarujemy ją dookoła czubatą łyżeczką ostrej musztardy. Następnie zawijamy polędwiczkę w boczkową kołderkę i łapiemy wykałaczkami, żeby kołderka się nie odwinęła.

Polędwiczki w kołderkach smażymy na dużej patelni na złoto z każdej strony, a następnie zalewamy szklanką wina i wrzucamy grzyby.

Pół kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do polędwiczek. Mięso dusimy w takim sosie na wolnym ogniu przez około godzinę, przekręcając polędwiczki co jakiś czas. Sos w tym czasie powinien odparować o jakieś 50–70%.

Jeżeli sos robi się za gęsty, należy dolać wina.

Gotujemy makaron al dente. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Uduszone polędwiczki odkładamy na chwilę na talerz. Zdejmujemy patelnię z ognia i do sosu dodajemy śmietanę. Mieszamy.

Część sosu można wedle uznania odłożyć do miseczki, dodać odrobinę więcej śmietany i postawić na stole do podlania mięsa. Pozostałą część wlewamy do makaronu i mieszamy. Do makaronu wkładamy polędwiczki i zatapiamy je w makaronie, tzn. przykrywamy warstwą makaronu, aby nie wyschły podczas pieczenia.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i pieczemy aż makaron na dnie zrobi się rumiany i chrupiący.


Komentarze