Polędwiczki wieprzowe z miodem

Polędwiczki wieprzowe z miodem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 duże polędwiczki wieprzowe
    • 2 łyżki świeżego tymianku
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 2 słodkie ziemniaki
    • 2 jabłka Granny Smith
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Polędwiczki wieprzowe smarujemy 1 łyżką oleju i posypujemy 1 łyżką tymianku, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. 

2

Na rozgrzanej patelni szybko obsmażamy polędwiczki ze wszystkich stron i przekładamy na przygotowaną blachę. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

3

W tym czasie w misce mieszamy miód, ocet jabłkowy i musztardę. Przygotowaną glazurą smarujemy polędwiczki (użyj połowę glazury).

4

W dużej misce mieszamy obrane i pokrojone w plasterki słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w ósemki jabłka z 1 łyżką tymianku, 2 łyżkami oleju, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. 

5

Po 10 min do mięsa dokładamy przygotowane warzywa i owoce – rozkładamy pojedynczą warstwę. Pieczemy całość przez 25–30 min. W trakcie pieczenia jeszcze raz smarujemy mięso glazurą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze