Polędwiczki wieprzowe z winogronami

Polędwiczki wieprzowe z winogronami

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duża polędwiczka wieprzowa
    • ok. 20 sztuk winogron różowych
    • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, rozmaryn, gałka muszkatołowa, papryka czerwona słodka
    • olej z pestek winogron
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczki pokroić w plastry niezbyt cienkie. Do miski wlewamy 4 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy sól, paprykę słodką, rozmaryn, gałkę, pieprz świeżo mielony – wymieszać składniki (ilość składników wg uznania). Do marynaty wrzucamy polędwiczki i staramy się, aby każdy plaster polędwicy był obtoczony marynatą.

Rozgrzewamy patelnię wraz z odrobiną oleju z pestek winogron i wrzucamy polędwiczki i obsmażamy na średnim ogniu z obu stron. Umyte winogrona kroimy na pół i wyjmujemy pesteczki.

Gdy polędwiczki są zrumienione, gaz zmniejszamy na min., podlewamy je odrobiną wody i przykrywamy pokrywką na ok. 15 min; jeśli woda wyparuje, dodajemy jeszcze odrobinę. Po 15 min dodajemy winogrona i dusimy jeszcze 5 min na małym ogniu.


Komentarze