Polędwiczki wieprzowe zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
    • 2 puszki pomidorów bez skórki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego (według uznania)
    • opakowanie sera mozzarella w zalewie
    • szpinak w liściach mrożony
    • puszka anchois
    • 4 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • bazylia, oregano, sól, pieprz, cukier do smaku (ilość przypraw według uznania)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczki kroimy w nieduże kawałki i smażymy krótko na oliwie z dwóch stron.
W osobnym naczyniu robimy sos pomidorowy: przecieramy przez sitko pomidory z puszki, ewentualnie dodajemy przecieru pomidorowego do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek, bazylię, oregano, pieprz, sól i szczyptę cukru. Sos zagotowujemy i wlewamy do naczynia żaroodpornego (jeśli jest za gęsty, możemy dolać wody).
Do naczynia z sosem wkładamy usmażone wcześniej kawałki polędwiczek. Na polędwiczki nakładamy szpinak (wcześniej rozmrożony i doprawiony do smaku odrobiną soli, pieprzu i czosnku), na szpinak kładziemy średniej grubości, plaster sera mozzarella. Ser można udekorować paskami anchois. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni (ok. 40 min). Potrawa dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!


Komentarze