Polędwiczki z gorgonzolą w sosie kaparowym

Polędwiczki z gorgonzolą w sosie kaparowym

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2–3 polędwiczki wieprzowe
    • słoik kaparów
    • 20 dag gorgonzoli
    • 1 małe op. śmietany
    • kostka rosołowa
    • przyprawa do grilla
    • mąka
    • sól pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczki obrać z błon, oprószyć solą i pieprzem lub przyprawą do grilla, zalać 3 łyżkami oleju i odstawić na 1 godzinę. Mięso obsmażyć na patelni grillowej.

W międzyczasie przygotować sos: w garnku zagotować wodę, dodać pół kostki rosołowej, śmietanę wymieszać z łyżką mąki. Śmietanę z mąka dodać do gotującego się bulionu, zagotować, wyłączyć grzanie i dodać słoik kaparów, wcześniej odcedzonych.

Obsmażone polędwiczki pokroić na plastry grubości około 1,5 cm. Przełożyć plastrami gorgonzoli, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby się zapiekły.

Wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać z talarkami ziemniaczanymi i gotowanymi warzywami.


Komentarze