Polędwiczki z jabłkami w sosie musztardowym

Polędwiczki z jabłkami w sosie musztardowym

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 polędwiczki
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżka musztardy stołowej
    • 2 cebule
    • 4 jabłka – kwaśne
    • sól
    • ocet
    • zioła prowansalskie
    • oliwa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczki umyć i osączyć z wody. Natrzeć octem. W miseczce wymieszać razem: 1 płaską łyżeczkę pieprzu, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 łyżkę musztardy stołowej. Polędwiczki pociąć w poprzek na 4 części. Rozbić krawędzie pięścią z obu stron i posmarować pastą z miseczki. Odstawić do lodówki na 20 min.

Cebulę pokroić na grube plastry, jabłka obrać ze skórki i z ziaren, pokroić na ćwiartki. Cebulę i jabłka podsmażyć na ogniu. Na koniec dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, odrobinę pieprzu.

Wszystko smażyć tak, aby jabłka były miękkie. Polędwiczki obsmażyć z obu stron na tłuszczu, przykryć i w ciepłym naczyniu trzymać ok. 10 min. Ciepłe polędwiczki obłożyć obficie jabłkami i cebulą, posypać drobno pokrojonym koperkiem. Podawać z opieczonymi ziemniakami.
Smacznego.


Komentarze