Pomarańczowa babka piaskowa

Pomarańczowa babka piaskowa

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 25 dag masła
    • 3/4 szkl. cukru
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    • 2 łyżki soku z pomarańczy
    • kilka kropel aromatu pomarańczowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    • tłuszcz do wysmarowania formy
    • lukier do ozdoby
    • kandyzowana posiekana skórka z pomarańczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy żółtka, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, otartą skórkę i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Na pulchną jednolitą masę wysypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy ok. 4 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej cienko olejem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Zrumienioną babkę wystawiamy z piekarnika 5 min. po upieczeniu, aby nie opadła. A po ok. 10 min wyjmujemy babkę z formy i kładziemy na talerzu lub deseczce. Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.


Komentarze