Pomarańczowa śnieżna beza

Pomarańczowa śnieżna beza

  • 01:30
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 100 g masła (w temp. pokojowej)
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 3 jajka kl. L (w temp. pokojowej)
    • 1 szkl. wiórków kokosowych
    • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    • 1/2 szkl. mleka
    • laska wanilii
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza:

    • 5 białek z jajek kl. L (w temp. pokojowej)
    • szczypta soli
    • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa:

    • 3 średnie pomarańcze
    • 1 szkl. cukru pudru
    • 3/4 szkl. wody
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 op. serka mascarpone
    • 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego

    Dodatkowo:

    • wiórki kokosowe do posypania
    • olej do posmarowania foremki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Masło utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo dodawanymi jajkami.

2

Ciągle ucierając, dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3

Wanilię przetnij, wybierz ziarenka, dodaj do ciasta i dalej ucieraj.

4

Dodaj wiórki kokosowe i kontynuuj ucieranie. Dodaj mleko. Całość wymieszaj.

5

Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem. Wyłóż połowę ciasta. Piecz ciasto w temp. 180°C przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj bezę. Ubij białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier puder. Ubijaj tak długo, aż piana nabierze szklistego koloru.

6

Do ubitych białek z cukrem dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijaj.

7

Wyłóż na upieczone ciasto połowę bezy i ponownie zapiecz ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź. W ten sam sposób upiecz drugą połowę ciasta i bezę.

8

W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i przygotuj kisiel do kremu. Dodaj wodę, cukier, olejek i otrzyj skórkę z 1/2 pomarańczy. Całość zagotuj. W niewielkiej ilości wody rozrób mąkę. Dodaj do soku, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

9

Pomarańczowy kisiel ostudź i utrzyj z serkiem na puszystą masę.

10

Połowę masy wyłóż na ciasto. Przykryj drugą połową ciasta z bezą oraz drugą porcją masy.

11

Ciasto posyp na koniec wiórkami kokosowymi i podawaj schłodzone.


Komentarze