Pomarańczowa Wielkanoc

Pomarańczowa Wielkanoc

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jaj
    • 5 łyżek cukru
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • kilka kropel wybranego aromatu do ciast

    Masa:

    • 3 budynie śmietankowe
    • 1 butelka soku leon
    • 400 ml śmietanki deserowej 30%
    • galaretka pomarańczowa
    • delicje pomarańczowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. przez 25–30minut. Masa Shreka I: budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę napoju zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć delicje. Masa II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę i nadal ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić, aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Placek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.


Komentarze