Pomidorki w soku własnym

Pomidorki w soku własnym

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg pomidorków truskawkowych
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki soli kamiennej

    Dodatkowo:

    • 1-2 średniej wielkości słoiki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomidorki umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Słoiki i zakrętki wyparz. Następnie układaj w nich ciasno pomidorki, dodając po 1 ząbku czosnku na słoik i 1/2 łyżeczki soli kamiennej. Warzywa układaj do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 25 min od momentu zagotowania. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiki pozostaw w wodzie, aby ostygły. Pomidory przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Tak przygotowane pomidory możesz użyć do pizzy, smarując nimi spód ciasta, do bruschetty lub do zup.


Komentarze