Pomidorki z serem i bazylią na makaronie

Pomidorki z serem i bazylią na makaronie

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1/2 szkl. makaronu fusli (rurki)
    • 5 pomidorków truskawkowych
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka parmezanu
    • 40 g sera feta
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 5 listków świeżej bazylii
    • szczypta cząbru
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE z łyżką oliwy. Odcedź, ale nie przelewaj wodą. Następnie przerzuć do miski i wymieszaj z parmezanem i 1łyzką oliwy z oliwek.

Pomidorki umyj i przekrój w poprzek na połowę. Ser feta pokrój w kosteczkę, a świeżą bazylię porwij w palcach. Następnie wszystkie składniki wymieszaj, skrop 1 łyżeczką octu, 1 łyżką oliwy z oliwek, dodaj wyciśnięty czosnek oraz szczyptę cząbru. Na koniec dopraw do smaku przyprawami i wszystko razem znowu delikatnie wymieszaj.

Makaron podgrzej chwilkę na suchej patelni, a następnie przełóż na talerze. Na wierzch dodaj przygotowane wcześniej pomidorki. Podawaj od razu, polewając oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia wedle uznania. Udekoruj listkami świeżej bazylii.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze