Pomidorowa piłka

Pomidorowa piłka

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Trudny

Składniki

    • 1 kulka mozzarelli z zalewy
    • 2 pomidory
    • 2 kromki pumpernikla
    • kilka listków świeżej bazylii
    • 1 łyżka dowolnego serka śmietankowego kanapkowego
    • przyprawy: sól, czarny pieprz, oliwa, ocet balsamiczny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pomidory umyj dokładnie. Odetnij ich spody. Na kartce narysuj wielokąt, taki jak na piłce nożnej, następnie przerysuj go na pergamin. Do pomidora przyłóż pergamin z narysowanym kształtem i wykałaczką zrób otwory na jego wierzchołkach.

2

Ostrym cienkim nożem przetnij po wierzchołkach na głębokość około 0,5 cm. Natnij po przekątnej i wytnij w pomidorze oznaczony kształt. W ten sam sposób wycinaj kolejne kształty, w równych odległościach. Pomiędzy nimi zrób wykałaczką otwory imitujące zszycia na piłce.

3

Za pomocą noża wypełnij otwory (niby-zszycia) serkiem śmietankowym. Zdejmij nożem nadmiar serka. Resztki oczyść ręcznikiem papierowym.

4

Mozzarellę pokój w plastry grubości ok. 0,5 cm. Z mozzarelli wytnij 1 wielokąt (ten sam co został wcześniej narysowany na pergaminie). Od niego dotnij resztę serowych wielokątów. Postaraj się dociąć równo wszystkie kawałki. Wycięte wielokąty włóż w otwory w pomidorze.

5

Z czarnego chleba wytnij okrąg nieco większy od średnicy pomidora. To będzie murawa. Pomidora połóż na krążku z chleba, udekoruj listkami bazylii, polej octem balsamicznym, oliwą extra vergine i przypraw do smaku pieprzem i solą.


Komentarze