Pomidorowy tatar

Pomidorowy tatar

  • 00:30
  • 4 porcje
  • 260 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g pomidorków koktajlowych
    • 1 kulka sera mozzarella w zalewie
    • 6–8 suszonych pomidorów z zalewy
    • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
    • pęczek świeżej bazylii
    • 2–3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyte pomidorki przecinamy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki.

2

 Przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na 30 min.

3

Przekładamy pomidorki na ręcznik papierowy, delikatnie suszymy, wkładamy do miski.

4

Dokładamy mozzarellę pokrojoną w kostkę podobnej wielkości jak kawałki pomidorów, pokrojone w plasterki oliwki i pokrojone, wcześniej odsączone z zalewy suszone pomidory.

5

Polewamy oliwą i doprawiamy pieprzem, dodajemy podarte dłońmi listki bazylii, mieszamy, podajemy, przybierając z wierzchu całymi listkami bazylii.
 


Komentarze