Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 283 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 średniej wielkości jednakowych pomidorów
    • ośródka z 4 kromek białego, czerstwego pieczywa
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 4–6 łyżek oliwy
    • sól
    • pieprz
    • 8 łyżek startego parmezanu
    • świeże listki bazylii do przybrania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z pomidorów odcinamy czubki, wydrążamy miąższ łyżeczką i układamy na sicie do odsączenia.

2

Miąższ bez pestek siekamy, mieszamy z pokruszoną i podsuszoną ośródką, posiekaną natką, czosnkiem, 4 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.

3

Odsączone pomidory nadziewamy farszem.

4

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy ciasno faszerowane pomidory, skrapiamy resztą oliwy, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy 20–30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5

Podajemy gorące lub w temperaturze pokojowej, przybierając każdego pomidora listkiem bazylii.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze