Pomidory faszerowane jajkiem na twardo, cebulą i pietruszką

Pomidory faszerowane jajkiem na twardo, cebulą i pietruszką

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/3 szklanki wody
    • 4 pomidory
    • 4 jajka
    • 1 cebula
    • 1/2 natki pietruszki
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka masła
    • przyprawy: pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj farsz: 4 jajka ugotuj na twardo (zamiast 2 jajek możesz dodać do farszu 2 łyżki ryżu lub kaszy gryczanej). Cebulę obierz i posiekaj. Drobno pokrojone jajka wymieszaj z cebulą i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wbij 1 surowe jajko i wymieszaj całość razem z posiekaną pietruszką.

Pomidory umyj i zetnij z nich czubki (które będą kapeluszami faszerowanych pomidorów). Pomidory wydrąż, ale nie wyrzucaj miąższu. Nadziej pomidory wcześniej przygotowanym farszem.

Zrób sos: uduś wydrążony wcześniej miąższ pomidorowy na na patelni z dodatkiem 1 łyżki masła, wody i soli.

Do sosu włóż nadziewane pomidory, zakryj je kapeluszami i duś przez ok. 5 min tak, aby surowe jajko w farszu się ścięło. Pilnuj, aby delikatna skórka pomidora nie popękała. Pomidory możesz podawać z ryżem na sypko, z ziemniakami albo jako samodzielną przekąskę.


Komentarze